Jämför mäklararvoden

Se vad olika mäklare tar i arvode

Bock Jämför mäklararvoden
Bock Se vad mäklare tar för att sälja din bostad
Bock Spara tid och pengar

Mäklararvode

De allra flesta vill ha en bra mäklare till ett rimligt pris, inte bara den fastighetsmäklare som är billigast. Vid första anblicken ser de flesta erbjudandena från olika mäklare ganska lika ut. Vanligtvis ingår fotografering, marknadsföring, visningar, kontraktsskrivning och så vidare, men tänk på att du också betalar för det som kanske inte syns i ett erbjudande. I kostnaden ryms nämligen också mäklarens kunskap, säljerfarenhet, lista på eventuella spekulanter, engagemang och driv. Därför varierar mäklararvodet mellan olika mäklare och det är särskilt viktigt att jämföra och träffa flera mäklare och inte bara ta den billigaste.

Det finns också flera typer av mäklararvoden att ta hänsyn till. Fast mäklararvode innebär att du vet exakt vad du ska betala i mäklarkostnad oavsett vad slutpriset på din bostad blir. Med ett rörligt mäklararvode betalar du istället en viss procentsats av slutpriset. Med en procenttrappa ökar mäklarens arvode stegvis. Du betalar en viss procentsats av slutpriset upp till en förutbestämd nivå, men om slutpriset överstiger nivån får mäklaren ännu mer betalt för den delen.

Den vanligaste arvodestypen är fast arvode. I snitt uppgår ett mäklararvode till 63 632 kr (2,9%), men det skiljer sig runtom i landet. Jämför mäklare och deras arvoden i den stad där du planerar att sälja hos JämförMäklare.nu.

Mäklararvoden i Sverige

60-70 tkr Genomsnitt
2-3% Procentsats
Fast arvode Arvodestyp
60-70 tkr Median

Jämför mäklararvoden

Pengar är viktigt, men det är inte allt. Givetvis vill du få ut ett så högt försäljningspris som möjligt utan att betala skjortan i mäklararvode. När du jämför mäklare ser du inte bara mäklarkostnaden – du förstår också exakt vad du får för pengarna hos olika fastighetsmäklare.

Nycklar till bostad
Flyttar till ny bostad

Att jämföra mäklararvoden är enkelt

Usp
Få kostnadsförslag från olika mäklare
Usp
Tjänsten är gratis & ej bindande
Usp
Spara tid & pengar

Snittarvoden i Sverige

Bostadstyp Mäklararvode genomsnitt Mäklararvode procent Mäklararvode median
Mäklararvode bostadsrätt 48 955 kr 2,7 % 45 000 kr
Mäklararvode villa 73 611 kr 3,3 % 68 363 kr
Mäklararvode radhus / parhus 68 332 kr 2,4 % 66 500 kr
Mäklararvode bostadsrätt
Mäklararvode genomsnitt 48 955 kr
Mäklararvode procent 2,7 %
Mäklararvode median 45 000 kr
Mäklararvode villa
Mäklararvode genomsnitt 73 611 kr
Mäklararvode procent 3,3 %
Mäklararvode median 68 363 kr
Mäklararvode radhus / parhus
Mäklararvode genomsnitt 68 332 kr
Mäklararvode procent 2,4 %
Mäklararvode median 66 500 kr

Vad säger andra om tjänsten?

Ska du sälja en bostad, tomt eller ett fritidshus? Jämför mäklare och mäklararvoden innan du bestämmer dig. Olika mäklare har olika kompetenser, erfarenhet och arvoden. Jämför mäklararvoden

FAQ

Vad är ett bra mäklararvode?

Det går inte att ge något exakt svar på vad som är ett bra mäklararvode eftersom det beror på vad som är viktigt för dig och alla mäklare – och deras arvoden – är olika. Det bästa sättet att förstå vad som är ett bra mäklararvode är att jämföra dem med varandra så du hittar rätt mäklare till ett rimligt arvode.

Hur mycket är ett mäklararvode?

Mäklararvodet skiljer sig från kommun till kommun och mellan olika områden. Arvoden skiljer sig också beroende på typen av bostad du ska sälja. Genom att jämföra skaffar du dig en tydlig överblick av vad mäklarkostnaderna ligger på i ditt område.

Kan man pruta på mäklararvodet?

Du kan absolut pruta på mäklararvodet. Då är det jätteviktigt att jämföra olika mäklare och deras offerter så du har något att sätta emot. Var tuff och försöka att pressa ned mäklarkostnaden. Tänk igenom vilken typ av arvode – fast eller rörligt som är mest gynnsamt för dig.

Vad är fast arvode?

Fast arvode innebär att du betalar samma kostnad t.ex. 50 000 kronor, för mäklarens tjänster oavsett hur mycket du säljer din bostad för.

Vad är rörligt mäklararvode?

Rörligt mäklararvode kallas också för provision och är när mäklarens arvode är en procentsats av slutpriset. Om mäklarkostnaden är 1,5 % av slutpriset och det exempelvis landar på 4,2 miljoner kronor så betalar du 63 000 kronor i mäklararvode.

Vad är en procenttrappa?

En procenttrappa är när mäklarens arvode ökar stegvis beroende på vilket slutpris som uppnås. Till exempel betalar du 2 % av slutpriset om försäljningen uppgår till 3 miljoner kronor och 10 % på den del av försäljningspriset som överstiger 3 miljoner kronor.

Är mäklararvodet avdragsgillt?

Ja du kan dra av mäklararvodet i deklarationen som en ”försäljningsutgift” när det är dags att deklarera försäljningen.

Vad kostar en mäklare?

Vad en mäklare kostar skiljer sig mellan olika kommuner och områden i landet. Dessutom beror det på vilken typ av bostad du ska sälja. Det är billigare att sälja en bostadsrätt än en villa eller radhus eftersom det innebär mindre jobb för mäklaren.

Hur mycket tar en mäklare i arvode?

Hur mycket mäklaren tar i arvode är individuellt. Det varierar alltså, till och med mellan mäklare på samma fastighetsbyrå. Dessutom påverkas mäklararvodet av hur dyr och stor bostaden är, kommun och område. Generellt ligger mäklararvodena på mellan en och tre procent av slutpriset.

Vad ingår i mäklararvodet?

I mäklararvodet ingår vanligtvis värdering av bostaden, fotografering och informationsinsamling kring bostaden, marknadsföring och annonsering, visningar, budgivning, uppsättning av alla avtal och dokument, skriva kontrakt, kontakt med banker, tillträde och hjälp med deklaration av försäljningen. I vissa fall ingår även konsultation om hur du ska styla bostaden inför försäljning. Dessutom får du alltid ta del av mäklarens tips, råd och erfarenhet inom alla områden som rör bostadsförsäljning.

Hur många procent tar en mäklare?

Generellt tar en mäklare mellan en och tre procent av slutpriset i mäklararvode. Ju dyrare fastighet som ska säljas, desto lägre procentsats. Men desto högre arvode i kronor eftersom bostaden är dyr.

Vad tar mäklare i arvode?

Mäklare tar vanligtvis mellan 1 och 3 procent av bostadens slutpris i arvode. Jämför olika mäklare i ditt område för att skapa dig en bild av hur mycket de tar betalt.

Vad är ett normalt mäklararvode?

Ett normalt mäklararvode landar oftast på mellan en och tre procent av slutpriset. Att det varierar beror på mäklarna själva, bostaden du vill sälja och kommunen och området där bostaden ligger.